Thursday, October 18, 2012

Review Baju Nikah

Salam. Untuk entri kali ini saya nak review sket baju nikah saya..baju nikah suami saya xpyh lah review kan..baju melayu biasa jer..then kitorang p beli brooch kat Jalan tar tampal kat songkok die...bagi naek seri sket..simple jer...yg rumitnye baju pompuan nih...

Untuk baju nikah saya,,kain saya beli kat Jakel Jalan Tar jer..time tu ade promotion Set Lelaki + Perempuan. set tu harga RM250 yang include 2mt Lace+4mt Satin and tok lelaki 5mt satin. Tapiii...nampak x,,ada tapi tuh,,,saya mmg xsuke kalo baju saya kain satin,,so kain satin tu saya wat sebagai lining and saya pi pulak kat Kedai Osman Silk kat tepi Maya Jalan Tar tuh,,pi beli chiffon...Chiffon kat situ semeter RM19.00..saya g beli 6 mt chiffon...untuk wat baju kena pakai 5mt and semeter saya wat selendang. Baju tu pakai 5mt coz saya wat kain meleret kebelakang sket tuk feeling ala2 princess...kihkihkihkih....then saya pi pulak beli kain net 1 1/2 mt tuk wat veil....banyak kan keperluan tuk wat baju nikah...pastu saya pon anto la pi tailor saya...mmg dah biasa ngan akak ni dr dulu lg...

Saya decide nk wat baju kurung moden biasa jer...then nk tampal lace yg beli kat jakel tuh kat atas chiffon tuh..tampal kat kaki baju,,kat kaki kaen and kat lengan...and lebih tu tampal kat veil...pergh,,,ingatkan nak tampal leh jahit jelujur je kan...tp kena g anto sulam tampal pulak..haih,,tang situ dah rugi duet dah..tapi xpe...hasilnya saya amat2 berpuas hati...then dah tampal lace,,,kasi jahit cantum kan baju tuh....

Pas dah siap,,saya pon anto jahit manik..xlarat aih nk jahit manik sendiri...tp manik tok veil saya jahit sendiri...hehehehhehehe....coz veil siap last minit,,xsempat nk anto jahit manik kat akak tuh...

Kesimpulannya,,cost beli baju and tempah semua:
Baju Set Jakel = RM250.00
Kain Chiffon 6mt = RM114.00
Manik and Tempah Baju Pompuan = RM350.00
Tempah Baju Lelaki = RM100.00
Songkok and Brooch = RM40.00
Sulam Tampal Lace = RM150.00
***Sampin pinjam ayah punyer je...FREE
Total = RM1004.00 <-------------- dah overbudget dah nih...miahahhahahaha...tp xper,,,coz baju tu hak kite sendiri..and raya haji ni kite kasik pakai blk..feeling2 pengantin baru gituh...

Meh usha baju nikah saya kat bwh nih....baju kurung moden jer...






Next entri saya review tok hantaran yer...stay tune okay...