Tuesday, October 30, 2012

Selamat Hari Raya Aidiladha!!!

Alhamdulillah,hari ni baru mula keje seperti biasa. Semalam saya ngan en. suami cuti pi wat kad nikah. heheheheheh..cuti pon ati xsenang tau..boss en. suami membebel je keje bnyk la hapa lah....

Tahun ni kami beraya di Ipoh, di kg suami. berdebar okay nk g sana. first time pegi ni walaupon time tu da 3 minggu kawen. cuaknya jgn ckp la kan. on the way dlmketa xberckp pon..diam je...otak da merayau kemana2...lawak2...tapi alhamdulillah,,,semua berjalan lancar..keluarga belah sana pon mcm ok je nampaknya dengan saya... Pagi raya siap2kan en. suami,,pastu pulun wat kerja kat dapur sebab ade wat kenduri doa selamat jumaat petang tuh,,pas semayang jumaat..famili belah saya pon dtg gak nk kenal2 ngan biras katakan...heheheheheh..then,,petang2 sket,,terus gerak naek Cameron Hoghlands dengan mak ayah and adik beradik saya...pergi bercuti nak belanja mak ayah and kakak and abg coz bnyk tlg masa kawen rituh...stay kat sana sehari pastu diowg blk,,tinggallah kami berdua untuk mlm yg berikutnya...hehehehehe....

Tapi yg xbestnye,,hari kedua kat Cameron,, demam lah pulak..haih,,,rosak sket honeymoon..heheheheheh.....

Insyallah,,minggu ni nak blk Ipoh lg kot. Somi nk g sowg jer,,tp sy mcm nak ikut...hmmm,,tgk la nnti caner...
Tuesday, October 23, 2012

Hantaran Kawen

Salam. huh,semalam xsempat nk update. biasalah kalo hr isnin mmg keje melampau2 bnyknye...nak catch up keje last friday and keje this week,,so setiap hr isnin mmg bz..

Ok,,kali ni nk cerita pasal hantaran kawen saya kepada encik somi,,dan encik somi kepada saya.

Saya kpd En. Somi
1) Set Wallet
2) Jam Tangan (sebabkan kotak jam ni kecik na beno,,so ptg nk nikah pon sy g jln tar jap,pi beli coklat nk ganding sama ngan jam,xde lah nmpak jam tu terkonteng2)
3) Kemeja
4) Set Body shop
5) Buah
6) Brownies SR
7) Set Pencuci muka
***Set sy bg Encik Somi suma yg ala2 kadar je,,laki den pon xkesah tentang jenama2 nih***selamat duet...kihkihkih

Encik Somi kpd Saya
1) Mas Kahwin
2) Beg Tangan
3) Buah
4) Sejadah
5) Cincin + Cek
***Saya ada beli kasut tuk wat hantaran,tp xtau knp diowg xletak,,haih,,penat je beli mhl2...***

Kat bwh ni gambo hantaran saya bg kat encik somi. simpel je hantaran nih..xnak buang duet ke hantaran.baek korang buang duet ke goody bag tetamu. baru tetamu puas hati.




Ni lah gamba kasut yg xjadi diwat hantaran. baru hr ni berkesempatan nk pakai. hehehehehehe...


Friday, October 19, 2012

Review Hantaran + Bunga Tangan

Assalamualaikum. Alhamdulillah, hari ni genap 2 minggu saya bergelar isteri kepada suami tercinta...hehehehehehe... Last entri saya bagi tau nk review pasal hantaran kan...Hmmmm,,,hantaran tema saya pilih ialah Pink+Purple. and pilihan warna untuk pink tu boleh lah kita pelbagaikan range tone from light pink,medium pink and dark pink..sama gak ngan purple. Untuk hantaran, bajet yg saya keluarkan untuk belah lelaki dan belah perempuan dalam RM100.00 macam tuh jer...bagi saya dah cukup budget dah tuh sebab xnak buang duet ke hiasan hantaran. Brg mostly saya beli kat Nilai 3, cuma tambah sket2 je kat kat Semua House mana yg xcukup tuh.

Hantaran belah lelaki saya dengan kak ipar saya yang buat dan hantaran belah lelaki ke perempuan saya buat separuh, then bagi keluarga mentua yang buat selebihnya..hehehehehhehehe... Simple je hantaran kawen saya...heheheheheheh..cukuplah sekadar memenuhi syarat.....






Haaa,,,untuk hand bouquet,,memang cita2 dari azali lagi nak guna fresh flower...hehehehehe...so saya gi lah tanya kat butik pengantin kasih koo tuh )tempat saya amek baju sanding tuh) adn diorang charge RM70.00 rasanya tok fresh flower.and adelah dalam 20 kuntum camtuh..20 ke 12 kuntum..lupe pulak...tapi mmg mahal lah kan...haih,,,so saya pon pikir la nak beli je bunga kat petaling street..and bunga kat situ mmg murah pon,,,tau la kan,,dulu cinta hati saya salu beli bunga kat situ..hehehehe...so masa harinikah tuh,,kak ipar saya nk offer tuk support bunga...huh,,lega hati,,,and bunga yg kak ipar beli murah jer..ade la dlm RM40..ade 24 kuntum rose putih, and 12 kuntum ros merah...untuk hand bouquet xguna semua pon,,sebab berat kot..dah banyak sgt bunga,,tu pon saya rasa hand bouquet saya dah besar dah tuh...heheheheheheh...meh usha pic kat bwh nih...total kos tuk hand bouquet dalam RM50.00 jer...bunga tu kalo korang nk beli kurang lg pon boleh,,sbb yg kitorng beli kat RM40 tu pon,,xguna sampai habes bunga nye...then balut ngan tisu basah,, pastu lilit ngan riben. riben pon bape sen jer kan...heheheheheheh....












Thursday, October 18, 2012

Review Baju Nikah

Salam. Untuk entri kali ini saya nak review sket baju nikah saya..baju nikah suami saya xpyh lah review kan..baju melayu biasa jer..then kitorang p beli brooch kat Jalan tar tampal kat songkok die...bagi naek seri sket..simple jer...yg rumitnye baju pompuan nih...

Untuk baju nikah saya,,kain saya beli kat Jakel Jalan Tar jer..time tu ade promotion Set Lelaki + Perempuan. set tu harga RM250 yang include 2mt Lace+4mt Satin and tok lelaki 5mt satin. Tapiii...nampak x,,ada tapi tuh,,,saya mmg xsuke kalo baju saya kain satin,,so kain satin tu saya wat sebagai lining and saya pi pulak kat Kedai Osman Silk kat tepi Maya Jalan Tar tuh,,pi beli chiffon...Chiffon kat situ semeter RM19.00..saya g beli 6 mt chiffon...untuk wat baju kena pakai 5mt and semeter saya wat selendang. Baju tu pakai 5mt coz saya wat kain meleret kebelakang sket tuk feeling ala2 princess...kihkihkihkih....then saya pi pulak beli kain net 1 1/2 mt tuk wat veil....banyak kan keperluan tuk wat baju nikah...pastu saya pon anto la pi tailor saya...mmg dah biasa ngan akak ni dr dulu lg...

Saya decide nk wat baju kurung moden biasa jer...then nk tampal lace yg beli kat jakel tuh kat atas chiffon tuh..tampal kat kaki baju,,kat kaki kaen and kat lengan...and lebih tu tampal kat veil...pergh,,,ingatkan nak tampal leh jahit jelujur je kan...tp kena g anto sulam tampal pulak..haih,,tang situ dah rugi duet dah..tapi xpe...hasilnya saya amat2 berpuas hati...then dah tampal lace,,,kasi jahit cantum kan baju tuh....

Pas dah siap,,saya pon anto jahit manik..xlarat aih nk jahit manik sendiri...tp manik tok veil saya jahit sendiri...hehehehhehehe....coz veil siap last minit,,xsempat nk anto jahit manik kat akak tuh...

Kesimpulannya,,cost beli baju and tempah semua:
Baju Set Jakel = RM250.00
Kain Chiffon 6mt = RM114.00
Manik and Tempah Baju Pompuan = RM350.00
Tempah Baju Lelaki = RM100.00
Songkok and Brooch = RM40.00
Sulam Tampal Lace = RM150.00
***Sampin pinjam ayah punyer je...FREE
Total = RM1004.00 <-------------- dah overbudget dah nih...miahahhahahaha...tp xper,,,coz baju tu hak kite sendiri..and raya haji ni kite kasik pakai blk..feeling2 pengantin baru gituh...

Meh usha baju nikah saya kat bwh nih....baju kurung moden jer...






Next entri saya review tok hantaran yer...stay tune okay...

Wednesday, October 17, 2012

Review Sanding Part 1

Salam... Review untuk hari persandingan saya.. Alhamdulillah, semua berjalan dengan lancar, ade lah satu dua cabaran dan dugaan dan alhamdulillah dapat jugak diatasi last minit.



So yang pertama sekali kite review baju sanding saya yer. Baju sanding ni saya ambil dengan butik Kasih Koo kat Taman Seri Gombak. Banyak pilihan baju size XXL dan tempahan baju untuk size XXL pon agak berpatutan harganya.. So tema hari sanding ialah dark purple. Baju saya amek yg sedia ade and baju suami saya, tempah yg baru.. segak sungguh design ala chinese coat nih...Cantik kan baju butik kasih koo nih..kira cantiklah bagi saya coz berpatutan dengan harga yg ditawarkan..

Next, entry saya review baju nikah saya dan hantaran saya yer...Salam....kalo nk tanya anything,,just drop a comment je k....
Tuesday, October 16, 2012

Alhamdulillah. Selamat sudah ijab dan qabul (05.10.2012

Assalamualaikum... Blog ini saya buat khas untuk penulisan dan tatapan saya sendiri..dan juga boleh dijadikan rujukan pada sesiapa yg ingin melangkah ke alam perkahwinan...heheheheehehSo hari ni saya nak review sket hari pernikahan saya yg berlangsung pada 05.10.2012. Alhamdulillah dengan 2 kali lafaz saya sah bergelar isteri kepada suami tercinta Mohd Fairul. Hubungan yg pada mulanya hanya sekadar suka2 berakhir hingga ke jinjang pelamin. Majlis berlangsung di surau kg puah yang lebih kurang  minit saja dr rumah saya...hehehheeheh....Tidak ada kata yg dpt menggambarkan perassan saya ketika itu,,rasa cemas, gelabah,gembira,takot, semua bercamput baur..tapi alhamdulillah,,semua berjalan lancar.Syukur ke hadrat illahi.... Next entri saya review hari persandingan saya yer..stay tune...