Friday, December 27, 2013

Buat lepat labu tok minum petang

Assalamualaikum. Nampak x tajuk kat atas tu.semalam mood terebih rajen, so buat la lepat labu tok mkn2 petang. sebeno nye mggu lepas blk ipoh, mak mertua ade wat lepat labu, sedap pulak. tu yg semalam tu wat lepat labu. teringin lak.

Lepat labu senang je kot nk wat..pejam mata jer..

Ni resipi lepat labu cara aku.

Bahan-bahan
- Sebiji labu. aku guna saiz beso. baru rasa labu tu lebih.
- Tepung gandum. kuantiti tepung ni pandai2 la korang balance kan ngan kuantiti labu yg korang lenyekkan kan tu.
- gula.kuantiti gula pon terpulang la kan.
- kelapa campur garam sket tok inti.

Cara-cara lak
- Rebus labu sampai lembut then lenyekkan labu tu. pastu masuk kan tepung. jgn terlebih tepung tau. nnti keras. pastu gaul pastu masuk kan gula.
- Siap. pastu amek daun pisang layu kan daun pisang pastu taruk la adunan tu. Kukus lam 20 minit camtu.


Pagi ni g opis bwk lepat labu.hehehehehe


Gambo tuan blog g kenduri kawen. kawan lhdn kawen. ni la kawan baik aku..dah kawen dah dia..haih...





Tuesday, December 17, 2013

Sambungan pengalaman bersalin

Salam. Entri yang aku buat semalam tu entri nak cepat.so hari ni aku nak cita sket...masa kandungan ak 6 bulan, aku gi lah wat scan kat klinik kat area taman melawati. betol2 kat seberang jalan yg ada giant hulu klang tu.g la kami laki bini scan. eksaited ok sbb doktor ckp 100% mmg nampak baby girl. opkos la aku yg paling hepi sbb baju gegirl semo cantek2 compare to boy kan.

dah tu, masa aku kena transfer ke hkl tu, ala yg siap kena naik ambulans dr KKIA tu, tup2 doktor sana scan, baby boy lak. xke aku macam nk pengsan kat situ. baju bnyk beli warna pink, siap beli gown la, sarung tangan n kaki bnyk yg pink. haihhhh. pas je scan doktor suh aku tuko uniform spital, nak kena masuk wad dulu nk pantau tekanan darah sebab tekanan darah. padahal tekanan darah da turun. aku pon pas tuko baju bg tau kat laki aku doktor habo kita nak dapat anak laki. dia pon tekesima.hahhahahahahahah......

so petang 30 Sept tu pon aku masuk wad. lawak betol.tekanan darah tinggi. doktor ckp sebab aku stress ke hapa? stress apanya doktor, saya dah last day keje dah. saya ngah bergembira ni. tp aku tahu punca apa darah aku leh naik. sebab dua hari sebelumnya, bapak mertua aku ade dtg rawang, sebab diorg nk g haji, and dua hari tu gak lah segala macam benda aku mentekedarah. mau xnaik tekanan darah aku kan. mula2 aku bantai makan nasik ganja. ala nasik ganja yg baru2 nimasuk paper katanya ada taik lam peti ais kedai diorg.kihkihkihkih.pastu aku mkn lak cendol kat tengah2 panas kat wbh pencawang lektrik...tengah hr buta mkn cendol ngan rojak mamak. malam tu lak bantai mkn benjo 3 ketol.nikmatnya.

Esok check up terus tekanan darah naik n naek lah ambulans....laki den ngekor belakang naek keta.

dah sampai spital bersalin tu, malu okeh nk turun dr ambulan tu,da la ramai owg time tu.semo tecengang tengok aku,ngatkan tengah saket nk bersalin kan. xcukup ngan malu turun ambulan yg semo owg kat kaki lima pandang aku tu, diowg suh aku naek wheelchair lak,lagi betambah2 malu aku.laki aku time ni tgh carik paking. diowg pon tolak aku masuk kat bilik bwh tu dulu. kena cek segala mcm dulu sebelom bwk naik wad.

cerita bersalin kan aku dah cerita kat entri yg lepas kan, so kali ni ak nk cerita lepas aku bersalin. dalam seminggu lebih mcm tu. nurse KKIA dtg rumah nk cek anak ngan aku. cek anak semo ok.kuning xder. cek aku lak,diorg cek kat tempat jahitan tu mcm ade lubang sket.aku dah ckp da kat diorg ada darah keluar. so diorg wat aku surat refer kat klinik kesihatan. so berulang alik la aku selama 2 hr ke klinik kesihatan cuci luka jahitan.sebab kat tempat jahitan asik keluar darah. bangun sket keluar darah, duduk pon kelua darah.kena baring je baru darah xkelua. sampai la hr kedua, darah yg kelua makin bnyk.ak g cek kat klinik satu malaysia. n nurse kat situ tanya doktor ada cek x.aku ckp x.cuma nurse je yg cuci luka aku.so diorg pelik sbb kes aku doktor xcek pon. so diorg wat surat tok esoknye soh doktor cek aku. pastu aku tanya,kalo mlm ni darah masih keluar,boleh x saya pegi hospital and diorg ckp boleh.

so mlm tu pas laki aku blk,laki aku soh pegi spital. aku pon pegi la spital. x expect langsung pon kena masuk wad. ak bajet diorg cuma nk bersihkan luka aku je.mcm nurse tu salu wat. tapi last2 kena admit ward.haihhhhhhh.bermula la episod yg lg azab dr bersalin.

hari pertama masuk, semua doktor cek aku,tekan2 kat tempat jahitan tuh,tekan je darah kelua,doktor datang doktor tekan.dr pg sampai mlm semua doktor yg dtg berlainan.time ni aku da xpakai seluar dalam biasa dah.aku pakai seluar dalam pakai buang.sbb xlarat nk basuh,darah yg kelua darah pekat.mcm darah beku. so lepas doktor2 tu besidang kat depan aku,sepatah haram pon aku xphm diorg ckp apa,yg aku paham diorg ckp nk bukak 4 cm dulu nk buang darah beku. so esoknya diorg bukak la 4 cm, saket gile, walaupon da bius 2 kali kat punggung. bile da bukak 4cm, doktor tu siap tangkap gambo whatsapp kat doktor specialist,diowg bincang ape ntah,last2 doktor tu bg tahu aku,kena bukak semua,sbb darah beku bnyk...gile lahhhhh............

so tenganga la perot aku..tenganga dalam masa 4 hari.sbb nk bg darah beku tu kua sendiri. aku masa hr ke 4 tu siap ckp lg,leh xsedut je darah beku bg habes,dokto tu gelak je,xboleh la puan,sbb bahaya dekat ngan rahim. So hari kelima tu, baru la darah betol2 kering, and diorg nk jahit balik.so kena la kau puasa sbb nk masuk bilik bedah balik.doktor nk bukak blk lapisan kedua nk tgk kalo ade lg darah beku sbblapisan pertama dah licin da xde darah beku..azab nye lah..tiap2 hari cuci,menanges2 aku ngan doktor.doktor ok yg cuci.nurse xleh cuci.special kes katanya. menanges2 pegang tangan doktor suh benti jap.bile tingat balik,rasa nyilu je perot.haih..so sambung blk. ak pon puasa la dr kol 4 pg sampai la 8 mlm.still xmasuk bilik bedah lg.katanya bilik bedah full.diorang utamakan kes yg nak bersalin.helloooo ak lapa gile..last2 doktor jumpa ak mintak maaf bagai la,soh aku mkn dulu n start puasa blk kol 10 mlm..esok pg nye baru nk buat..weiii dojtor ko jumpa aku kol 8 mlm,soh aku mkn.mana ada mknn.ak pon kol la laki aku.sian aku time ni.nak jaga anak kat umah,nak jaga aku kat spital.aku tgk laki aku pon aku sedih.tak terurus dia time tu...

so esok nye lam pukul 10 pg diorg suh ak siap2 bukak pakaian dalam semua nk tolak aku masuk bilik bedah tok kali kedua.seramnya lah.......

Alhamdulillah pas sejam semua setel. sblm masuk bilik bedah sempat bg tahu laki aku mintak maap semua la...hihihihihi...so pas diorg transfer aku ke wad, doktor tu ckp kali ni diorg jahit, sebelum ni diorg xjahit, diorg just tampal je.pesen sekarang mcm ni.kalo czer je,diorg akan tampal jer.skrg ni diorg jahit.kena la 10 jahitan. lg 2 mggu diorg suh aku pegi klinik kesihatan tok bukak benang. syukur alhamdulillah. semua selamat. pas 2 hr jahit tuh,baru boleh kua wad. legaaaa gile bila dpt tgk anak depan mata. ye laaa kan..tido kat wad kiri kanan depan belakang semo pegang anak. yg aku diorg siap tanya, mana anak puan,ada yg ingat aku keguguran la.

Ni la dia buah hati ibu ngan babah. ai lebiu sayang. saket2 ibu nk lahirkan adam. semoga adam jd anak yg soleh ye sayang.


Monday, December 16, 2013

Alhamdulillah..Saya da selamat bersalin

Alhamdulillah, dah jadi mak da sekarang...kihkihkih...mcm xcaya okay....meh nk cite sket pengalaman bersalin saya...dulu2 sebelum bersalin asek la baca pengalaman org lain bersalin..

30 Sept 2013
Patot nye saya ade check up 1 Okt 2013,,,tapi sebab laki kau cuti 30 Sept tu,,so gedik la pegi KKIA ckp nk wat cek hari tu gak...kononnya ada masalah nk terus blk kg so xleh nk dtg cek tok hari esok...hahahahahaha..pecaya kooo nurse KKIA tuh... So tggu la laki bini ni ngan penuh kesabaran....sabar gile menunggu,,tggu 30 minit,,xgak panggil,,tggu sejam xgak panggil,,tggu sejam setengah x gak panggil,,tepat2 tggu 2 jam baru dipanggil...2 jam okay aku tggu...pastu cek2 semo,,,darah lak naik..tekanan darah tggi gile 140..normal kan 120 camtuh...dan2 tu lah doktor wat surat suh g hkl sbb bahaya katanya n kandungan masa tuh 37w and disebabkan ada GDM (on diet control) so aku pon naiklah ambulans g hkl....naik ambulans okay!!!sapa xcuak...pastu sampai hkl,,cek bwh..tgk2 da bukak 1 cm..n tekanan darah pon dah back to normal..so doc bg 2 pilihan..nk induce atau nk blk...ramai doc kat situ suggest kat aku suh wat induce...padahal aku nye induce date 8 Sept....So pas tambah tolak bahagi semo,,aku pon ngan bangangnya pon setuju lah tok di induce...bermula lah episod masuk wad....

1 Okt 2013
Induce kali pertama, still 1 cm,,induce kali ke dua,,still 1 cm,induce kali ketiga,bukak 2 cm...hebat x.....ramai yg ckp induce saket..aku induce xsaket pon..mebi sbb jln xbukak kot..kalo induce n jln bukak,,tu yg baru saket...so kali ketiga induce tu lam petang...kol 3 camtu..tiba2 dalam kul 6 ptg tuh,,nurse dtg soh siap2 nk g labor room...sbb da 3 kali induce,,jalan x bukak..so diorg tolak aku terus ke labour room..seb baek laki aku time tu baru siap2 nk blk..xjadi la dia balik....hehehehehehhe....tggu dekat 8 jam kat labour room...

2 Okt 2013 - kul 1 pagi camtu
tggu punya tggu jalan xgak bukak..dok tepaksa pecahkan air ketuban,,katanya da pecah air ketuban,,,contraction akan semakin kuat n jln cepat bukak..xgak bukak okay..punya kebalnya...da tuh doc tepaksa bg epidural..sbb tekanan darah sgt tggi..padahal aku xde pon rasa saket...so dlm kul 2 camtuh,,doc ckp jantung baby da lemah....time tu rasa sedih sgt sbb xdpt bersalin normal..xdpt rasa nk teran anak tu kua....doc ckp kena operate..diorg da sediakan bilik bedah dah tok aku..tggl ak nk sign borang jer....dah sign,,cepat2 tolak aku ke bilik bedah...time tu aku pandang laki aku,,aku mcm nk nanges jer....dia pon tepinga-pinga...xsangka smpai kena bedah..sbb dia tgk aku rilek je kat bilik bersalin td..siap leh gelak2...memei la kann...dapat epidural....kihkihkih....da tolak ke dewan bedah,,doktor bius dtg topap kan lg sket ubat bius....so bermula lah diorang belah perot aku...and tepat kol 3 pagi,,lahirlah anak lelaki den...hhehehehehehehe....lega...time ni perasaan sedih,,terharu gembira semua ada....

Muhammad Adam Danish
2.6kg - 49cm



Sekarang da 2 bulan lebih dah,,dah pandai senyum ok...haii la anak...ibu rindu ngan adam...xsaba nk blk keje nk peluk adam...


Tuesday, September 24, 2013

Esok genap 38 Weeks

Alhamdulillah. Kandungan sekarang 37 weeks 6 days...Esok masuk 38 weeks. Dans emalam g check up,,nurse cakap kalo 7 hb 10 xbersalin gak,,dia akan wat surat and 8hb 10 tu kena serah diri kat wad..kena la induce gamaknya...Perasaan??opkos la TAKOT....anak pertama..xtahu saket beralin tu mcm mana...saket nk teran tu mcm mana..saket contraction tu mcm mana..saket kena jahit tu mcm mana...haa semo la xtahu..cuak bebeno dah nih...Moga-moga semua nya dipermudahkan....

Hari tu baru je beli tilam kekabu...jenuh la masuk sogo,,turun sogo,,masuk jusco,,turun jusco xjumpa gak carik sarung tilam yg memenuhi cita rasa....last2 pegi nagoya beli kain and jahit sendiri..lagi kiut...hehehehehehe...


Hujung minggu ni nak bukak balik sarung tu and basuh..pastu baru leh guna..kang gatal2 lak badan anak aku nnti...

Lepas tu mggu lepas sempat la ke PWTC jap aada baby expo..tapi baby expo kat pwtc xmeriah mana pon...sempat grab wet tissue anakku and romper 2 lai jer...skang ni sakan beno beli baju baby...sume comel2..scan ritu doktor ckp baby girl..habeh borong baju warna girl2 je nih..kot esok kua boy,,,tepaksa la ko pakai ye nak baju yg makko beli tuh...eheehhehehehehehehehe.....

Sekian...ntah2 next entry nnti aku da bersalin kan???mana la tahu...hehehehehehe...


Wednesday, September 4, 2013

35 Weeks. Syukur Alhamdulillah

Salam.. ade ke x yer orang baca blog aku nih...dah ler x pomot langsung...hehehehehehe...xpe suha..ni untuk curahan hati ko jer..saje nk gedik2 ada blog...

Alhamdulillah sekarang dah berjaya masuk 35 minggu usia kandungan. dan syukur sesangat sebab xbanyak ragam.cuma malas yang di tahap melampau la sekarang ni..tiap2 minggu baju anto dobi kot..hehehehehehehe..sian my buchuk2 tuh...tepaksa la tahan yer...ai leb my somi...dia lah peracun dan dia lah penawar...

Tapi sekarang ni asek la nak makan durian..ari tu makan D 24..xpenah2 mkn D24,,nk gak rasa..da la mahal..timbang kilo lak tuh..salu beli yg 3 bijik RM10 jer..wat petama kalinya beli D24 timbang kilo..nafsu punya pasal...

So isnin lepas,nurse cakap dah leh pack beg nk ke spital dah..wahhhh xsangka cepat je masa berlalu..hehehehhe...insyallah hujung minggu ni nak basuh baju baby..(bunyi mcm basuh sndr je kan..op kos la anto dobi).... so wiken ni kalo rajen nk cari beg nk bwk g spital..perlu ke??...Mesti lah PERLU..anak sulong katakan..semua perlu BARU....ado paham??kain batik nk pakai masa pantang ponkalo boleh nk baru okay!!!!tp kang kena bebel lak ngan cik somi...lately ni dia banyak bebel..ade je benda nk dibebelnya...

Hmmm,,apa lagi yer..setakat ni rasa barang baby semua dah complete...oohhh,,skang ni tgh giat nk carik tilam kekabu...



Kembang kan idung aku..tapi skang lagi kembang..saje je taruk gambo idong kembang..kahkahkah...



Thursday, July 11, 2013

Katil dah beli dah!!!

Salam...Ni cerita hujung minggu lepas..kami laki bini ke warehouse sale My Dear. Hajat di hati nk merembat katil baby...dan akhirnya katil berjaya dibeli..tilam je belom beli lagi...ade sesapa nk let go tilam baby x..kehkehkehkeh....saya beli playpen ni dengan harga yg betol2 murah lah...RM120.00.

Tapi abaang n akak ckp xpyh beli,,,tp sy beli gak..sbb nnti sian laki aku kena tido bwh...dia da la gemok..kang hilang lak lemak2 tepu tu nnti..udah xcomel dah..haa??sapa nk jwb nnti??laki aii comel ok owgnye...leher pon xnampak sgt...hahahahahahahaha..mintak maap bang...ai lebiu...

So harga asal katil ni dalam RM200.00..bersempena ngan warehouse sale,,harga dia RM120.00..murah kannn????sebenonye bkn katil sgt pon...more to playpen,tp kite leh wat jd katil...baby kecik kite guna wat katil,,so bile da beso sket,,kite guna wat playpen..geliga nye ko suha!!!....

Pic playpen mcm kat bwh nih..saya cilok kat website my dea..ade tiga pilihan warna,pink,biru and oren..aii pilih oren okeyh...dua2 jantina leh masuk..kot2 anak kedua boy ke kan...anak petama pon xlepas lagi,,ko dok pk anak kedua...hehehehehehehe

Tuesday, July 2, 2013

Barang yang dah beli

Lama sungguh blog ni tinggal.... So hari ni nak hapdet sket barang baby yang saya dah beli...heheheheh...baru beli sket tp dah terhegeh2 nk hapdet...lantak la..da nama pon anak suolong..eksaited harus la tahap melampau...hehehehehe....

1. Breast pump
2. Botol susu - baru beli satu (MAM)
3. Baju romper (0-6 mo) - baru beli 8 helai
4. Baju lengan pendek - baru 4 helai
5. Baju lengan panjang - baru 3 helai
6. Mittens n booties - baru 4 pasang
7. Topi - baru selai
8. Barut - baru beli 6 helai.. (cukup rasanya sbb kak ipar nk bg sket yg dia punya yg lama2)
9. Napkin - baru beli 8 helai.. (cukup ke x ek???bio dulu la)
10. Storage bottle (bumblee bee x 10)


Insyallah hujung minggu ni nak ke My Dear warehouse sale....kalo ade pekenan ngan playpen..nak rembat satu....heheheheehhehe..mintak2 la murah2 harganya....



Tuesday, June 18, 2013

Yeah...Breastpump dah beli

Alhamdulillah...Usia kandungan da nak masuk 6 bulan and pergerakan baby pon dah boleh rasa...
bahagianye la perasaan tu bile baby bergerak2...cuma kurang bahagia kalo dia gerak sakan time kul 2 or 3 pagi...adoiiii....xleh tido jawabnya...

Ok..Sambung ngan tajuk kat atas tuh... citer da basi dah pon...kebetulan bulan 5 hari tuh,,saya ngan suami g bercuti 3 hr 2 mlm ke Melaka...bermalam kat Majestic Hotel Melaka.Memang puas hati sangat dengan servis from hotel.Lokasi hotel pon betul2 kat tgh bandar..depan hotel betul2 river cruise...tapi mood bercuti rosak dibuatnye sbb mata saya saket..kena radang mata...sampai sekarang pon belum ok sepenuhnya...cuma sekarang mata dah xmerah dah tapi radang still ade lagi...

So target saya nk ke Melaka bukanlah untuk bercuti,,,target sebenor ke kedai YF Yong Fong...dan yg benor2 nye nk pi beli Medela electric single pump...

Tapi target sebenor terus kelaut selat melaka...hahahhahahaha...sebab mcm sayang lak duet sbb bile pusing stau kedai,,masyallah,,bnyk lagi brg baby yang perlu dibeli..so kite beli brand yg mampu milik...so saya pon beli la Rumble Tuff electric double pump....beli sekali ngan pakej...harga RM400...

So pakej breastpump saya termasuk:
- Rumble tuff electric double pump (gambo kt bwh)
- Bumblebee storage bottle x10
- Ice pack x2
- Coller bag
- Disposable bra pad


pastu dok usha2 lagi,,saya pon tambah la medela nipple cream..cina kat situ ckp medela nipple cream yg paling selamat compare to other brands...ntah yer ntah idok..beli je lah..pastu saya beli botol susu MAM...kenan pulak ngan design nye compare tu Avent..bosan jer...xbercorak..

dan minggu lepas,,blk je opis terus melilau ke Isetan KLCC,,xpon ke parkson...hadoiii...habes lagi duet...beli baju baby,,beli sarung tangan n kaki,,beli barut...comel2 tol...blk umah..menyesal lak..bkn menyesal beli,,menyesal sbb xsabo2 nk tggu hujung minggu..yg gatal sgt g beli brg baby kt klcc tu apehal..kan da pokai....xpela,,anak punya pasal..anak pertama eksaited dia lain macam sket....
Wednesday, April 24, 2013

Peranan suami ketika isteri mengandung

Tajuk kali ini khas untuk suami tercinta. saya sayangtau suami saya. dialan peracun dia lah penawar.


ADAB SUAMI KETIKA ISTERI MENGANDUNG
Ketika isteri mengandung, suami hendaklah benar-benar bertanggungjawab terhadap isteri kerana perasaan isteri sangat sensitif pada saat itu. Ia sangat memerlukan perhatian daripada suami yang disayanginya. Ada beberapa perkara yang perlu suami lakukan terhadap isteri yang sedang mengandung :
1.Suami hendaklah menunjukkan rasa kasih sayang terhadap isteri, sebagai teman hidup yang paling dekat.
2.Hendaklah berlaku jujur dan setia terhadap isteri serta hindari daripada bersikap kejam terhadap isteri.
3.Selesaikan dahulu jika ada perselisihan faham yang berlaku dengan isteri sebelum masuk tidur.
4.Jangan mudah mengeluarkan perkataan talak kepada isteri.
5.Ketika isteri hampir bersalin, suami digalakkan membaca doa berikut, “La ila ha illa anta subha naka inni kun tum minadzolimin” maksudnya “Tiada Tuhan yang disembah melainkan Engkau Maha Suci. Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku termasuk di kalangan orang yang zalim”
6. Suami hedaklah kerap solat sunat atau solat hajat dan mendoakan agar isteri dan anak dalam kandungan selamat.

Sekian pesanan untuk suami terchentaaaa...lebiu sayang!!!
Friday, April 19, 2013

Tips banyakkan susu ibu

Alhamdulillah. Usia kandungan pon nk masuk 4 bulan dah. Dan insyallah saya akan memastikan diri ini untuk menyusukan anak saya dengan susu ibus ecara eksklusif  selama 1 tahun...mintak2 la air susu banyak nanti... Insyallah....So kalo dah plan nk menysukan anak secara eksklusif,,saya pon jenuh la mencari breast pump yang boleh membantu saya. Dan setelah berminggu minggu cari,,akhirnya saya muktamad nk beli Medela Swing. Mode nk stroller tu kite lepaskan dulu. Stroller leh beli pas baby kua nnti yer....Breastpump lagi penting..Sebab nnti time pantang leh wat stok bnyk2 sebelum mula kerja....and saya pon ade lah google sket2 tips nk banyak kan susu badan. dekat bwh ni saya copy paste dari blog mana ntah..lupe dah..yg pastinya,,,bnyk blog saya pegi,,tips nye semua sama jer...so saya copy paste sekadar untuk nota kaki saya jer...

Antara makanan yang mungkin menambah penghasilan susu ibu

1. Makanan mengandungi vitamin B seperti kekacang, dal.
2. Jambu batu – makan begitu sahaja.
3. Sawi, kacang panjang, kacang buncis, jagung muda – goreng atau sup.
4. Daun atau pucuk meranti masak lemak putih, tumis air atau goreng.
5. Oat – dijadikan minuman, biskut, bubur atau salutan pada makanansebelum dimasak.
6. Madu – gunakan sebagai pemanis dalam minuman, sapuan pada roti atau cicah pada lempeng susu beroat.
7. Red raspberry leaves – suplemen dari farmasi.
8. Barli – air atau bubur barli.
9. Pucuk manis – masak lemak bersama ubi keledek.
10. Pucuk pegaga – dijadikan ulam atau jus.
11. Daun kucai – goreng bersama tauge dengan tauhu dan tempe.
12. Air soya dan produk soya seperti tauhu, taufufa, tempe.
13. Air horlicks
14. Susu, produk tenusu dan pil kalsium (ibu menyusu akan menyalurkan kalsiumnya pd anak yang disusuinya. Ini akan menyebabkan ibu kurang kalsium. - Kalau taknak tulang reput cepat n gigi goyang berderai cepat, mknlah kalsium ya!)
15. Teh hijau jepun.
16. Makanan mengandung yis seperti roti, donut, tapai pulut dan sebagainya.
17. Bawang putih mengandungi banyak sulfur yang bagus untuk sendi dan membantu penghasilan susu.
18. Kacang merah : rebus kacang merah tanpa gula. Minum air dan kacangnye sekali.


Ni la gamba medela swing maxi tu....leh jadi double pump...mana la xtergoda kan...minggu lepas dah survey harga masa baby fair kat stadium melawati...murah harga diowg tapi sempena baby fair jer...adoii...nk beli time tuh,,tapi mcm awal sgt je rasanya..xpe lah...bio je lah..tggu dah 8 bulan sok,,baru beli..

Sekian......


Monday, April 15, 2013

Berita gembira

Assalamualaikum. Syukur alhamdulillah masih ingat lg password blog nih..kuikuikuikui....

Nak cerita sket masa mula2 tahu positif mengandung. Ya Allah. time tu akan saya ingat sampai bila2..indahnye saat dan ketika itu. cuma xberapa nk indah sebab suami tiada di sisi...

Masa tu kami laki bini blk kg...blk ipoh on friday,then ahad aku sowg je blk kl coz suami cuti semggu and dia nk dok kg nk tlg kat kedai bapak sedaranya.... so kat kg tu pon,,mak mentua aku pon tanya lah,,lom ade rezki lagi ke,aku pon ngan konfiden nya,ckp la,lom ade lagi mak...kehkehkehkehkeh....(xtahu pon sebenornye da ada baby lam pewut time tuh)....

So hari ahad tu aku pon blk sengsowg ke kl,naek ets smpi kl sentral,,and kebetulan hr tu period mmg da lambat tau..lamat dlm 2 mggu....aku dah ckp dah kat laki aku,,blk nk terus test..die ckp jgn..jgn dulu...sbb kang kalo negatif die yg jd mangsa keadaan..mangsa drama swasta aku...ehhehheheheheheheheh.....so aku pon blk la naek tren ngan muka yg masam sbb suami xbg beli dulu pregnancy test tuh...perjalanan dua jam dr ipoh ke kl rasa mcm hape ntah..korang leh x bayangkan perasaan aku,,dah la period lambat 2 mggu,,nk beli upt test suami xbg lak kan...pastu dan2 lak diana danieele bunting pelamin, fasha sandha bunting pelamin, kwn aku yg kawen saing2 aku pon da peknen....hadoiiiii....

So sesampai nye kt kls entral,,nk g tandas jap la...kua je tandas,,eh ada guardian lah...masuk guardian beli krim pelembap sbb dah habes,,on da way nk byr tuh kaki ni dan2 je g amek upt test...lantak la,,byr jer....xyah bg tau suami..time tu da nekad dah,,kalo negatif,,,diam2 je..xnak sedih2 dah...

blk umah sampai mlm...esok pg nye baru test....bedebar2 kauuuuu.....

jeng2,,akhirnya positif..Ya Allah,,syukur ke hadrat illahi..akhirnya dpt gak anugerah pemberian mu Ya Allah....time tu terus menitik air mata....

terus kol suami pg2 tuh,,,yang laki aku ni lak,,kol xangkat,,kite punya la semangat + terharu + sedih + gembira nk bg tahu die,,dia xangkat fon lak...so aku kol adik ipar aku,,,,suh die pass hp kat laki aku,,,n lg sekali laki aku ngah tidur,,adik ipar aku pon pegang kan lah hanpon kat telinga laki aku..dahsyat kan laki aku......

ak pon ckp la.....

Bini : bang,,ayg ngandung.....
Laki : yeke...nnti abg blk kite bincang!! (mamai2)
Bini : nk bincang ape nyer????mcm kite ni lom kawen je awak ingat kan!!!!

selang berapa jam kemudian..lepas mamai en suami hilang.....

aku kol dia lagi...

Bini : bang,ayg ngandung nih...abg ni cam xsuke jer...
Laki : awak g beli jugak kan test tuh..
Bini : bang,ni namanye naluri keibuan...hehehehehehe..abg ni cam xsuke jer..
Laki : bkn xsuke,,xtahu nk ckp ape...(laki aku terkejut lg nih)



Ha,,,yg sebenornye,,2 kat atas tu,,negatif....tu yg laki aku xbg test awal2 tuh...tapi due yg kat bwh tu positif..yg pic ketiga tuh,,masa kandungan 6 mggu...pegi jumpa doktor,,doktor ckp tggu lg semggu test blk...so mggu depannya aku pon test lah blk,,and syukur alhamdulillah,,maseh positif...and warna nye pon makin pekat....


Sekian......




Friday, January 4, 2013

3 bulan dah kami kahwin

Salam. ade ke x ek org baca blog aku nih....blog ni seno nye tuk catitan aku jer...luahan rasa,,luahan hati..

Hmmm,kejap je da 3 bulan dah usia perkahwinan kami..Alhamdulillah,,rumah tangga semakin hari semakin berseri..sayang giler ah sama encik suami...cuma kadang2 tu geram gak ngan laki aku nih...suka menyakitkan hati aku...mcm die dpt kumpul satu point bonus link kalo die saketkan hati aku....pas dah sakitkan tuh,,die leh gelak pulak kat kiter...pastu die suh kite ulang blk,,semata2 tok nk hiburkan hati die...aii bnyk cantek...suka la tuh nk wat aku nmpk bodo2 alah gituh... tp aku still lah syg kan die kan..nk syg siapa lg kalo bukan laki sendiri...

skang ni tgh nk mencari tarikh yang sesuai nk g Melaka. Hadiah dari nescafe gold dah dpt dah..thanks a million to nescafe gold for the great prize an its gonna be our official honeymoon.....hope so!!...coz our first honeymoon tuh,,tak berapa nk honeymoon...honeymoon g cameron,,bleh pulak demam..xder mood lah nk jln...so kali ni trip to melaka hopefully akan enjoy dan menikmati suasana yg lebih santai dan tenang...

ingat lagi,,masa pegi cameron tuh,,,memula pegi ngan famili aku n mak n ayah semua lah...pegi 4 kereta...Exora, Saga,Waja and Frontier....then pas tido semalam tuh,,,diorg semua blk dulu,,,mak ayah aku dtg mula2 naek keta saga aku..pastu diorg mls nk drive,,diowg blk kl naek keta abg aku je..naek la diorg waja tuh...akak aku naek la keta die frontier tuh....aku n laki aku pon bermalam lah lg satu hari lagi kat situh...sebab nyer,,,keta yg tinggal kat kami ade dua bijik..Saga and Exora...aiii kaya benau laki bini ni...sowg satu keta (psst,,exora tu keta pak mentua aku)....aku lak mlm mmg xleh nk bwk,,lagi2 nk turun cameron tuh,,mmg out la mata aku nih..ni pon power dah naek 400 kot... so kami wat keputusan nk bermalam satu malam lagi...heheheheh..mlm tu pon kitowg kuo lah g pasar mlm..ujan ko time tuh,,,redah jugak lah..apedehal..hujan air je pon....haaaahhh,,ko berlagak sgt kan suha,,,,kan dah domam dah..mlm tu tido pon xlena..

esok pagi tuh,,,lepas mkn ubat,,terus turun cameron,,laki aku bwk exora,,aku bwk saga...isi minyak pon lawak je..semua pandang...yelah,,dah isi exora,,,cepat2 aku bwk keta ke depan,,,isi tok saga sekali..yelah,,mana leh letak ganggang minyak tuh..pelik diowg tgk...bwk keta nk turun tuh jgn ckp la azabnye kau2...ngantok giler sbb baru mkn ubat....aku ikut je bontot keta laki aku...huh,,,risau giler..aku sndr pon risau..takot terlelap...tp syukur alhamdulillah selamat sampai....dats y la aku ckp honeymoon aku yg memula tu cam xbest je kan....