Wednesday, April 24, 2013

Peranan suami ketika isteri mengandung

Tajuk kali ini khas untuk suami tercinta. saya sayangtau suami saya. dialan peracun dia lah penawar.


ADAB SUAMI KETIKA ISTERI MENGANDUNG
Ketika isteri mengandung, suami hendaklah benar-benar bertanggungjawab terhadap isteri kerana perasaan isteri sangat sensitif pada saat itu. Ia sangat memerlukan perhatian daripada suami yang disayanginya. Ada beberapa perkara yang perlu suami lakukan terhadap isteri yang sedang mengandung :
1.Suami hendaklah menunjukkan rasa kasih sayang terhadap isteri, sebagai teman hidup yang paling dekat.
2.Hendaklah berlaku jujur dan setia terhadap isteri serta hindari daripada bersikap kejam terhadap isteri.
3.Selesaikan dahulu jika ada perselisihan faham yang berlaku dengan isteri sebelum masuk tidur.
4.Jangan mudah mengeluarkan perkataan talak kepada isteri.
5.Ketika isteri hampir bersalin, suami digalakkan membaca doa berikut, “La ila ha illa anta subha naka inni kun tum minadzolimin” maksudnya “Tiada Tuhan yang disembah melainkan Engkau Maha Suci. Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku termasuk di kalangan orang yang zalim”
6. Suami hedaklah kerap solat sunat atau solat hajat dan mendoakan agar isteri dan anak dalam kandungan selamat.

Sekian pesanan untuk suami terchentaaaa...lebiu sayang!!!
Friday, April 19, 2013

Tips banyakkan susu ibu

Alhamdulillah. Usia kandungan pon nk masuk 4 bulan dah. Dan insyallah saya akan memastikan diri ini untuk menyusukan anak saya dengan susu ibus ecara eksklusif  selama 1 tahun...mintak2 la air susu banyak nanti... Insyallah....So kalo dah plan nk menysukan anak secara eksklusif,,saya pon jenuh la mencari breast pump yang boleh membantu saya. Dan setelah berminggu minggu cari,,akhirnya saya muktamad nk beli Medela Swing. Mode nk stroller tu kite lepaskan dulu. Stroller leh beli pas baby kua nnti yer....Breastpump lagi penting..Sebab nnti time pantang leh wat stok bnyk2 sebelum mula kerja....and saya pon ade lah google sket2 tips nk banyak kan susu badan. dekat bwh ni saya copy paste dari blog mana ntah..lupe dah..yg pastinya,,,bnyk blog saya pegi,,tips nye semua sama jer...so saya copy paste sekadar untuk nota kaki saya jer...

Antara makanan yang mungkin menambah penghasilan susu ibu

1. Makanan mengandungi vitamin B seperti kekacang, dal.
2. Jambu batu – makan begitu sahaja.
3. Sawi, kacang panjang, kacang buncis, jagung muda – goreng atau sup.
4. Daun atau pucuk meranti masak lemak putih, tumis air atau goreng.
5. Oat – dijadikan minuman, biskut, bubur atau salutan pada makanansebelum dimasak.
6. Madu – gunakan sebagai pemanis dalam minuman, sapuan pada roti atau cicah pada lempeng susu beroat.
7. Red raspberry leaves – suplemen dari farmasi.
8. Barli – air atau bubur barli.
9. Pucuk manis – masak lemak bersama ubi keledek.
10. Pucuk pegaga – dijadikan ulam atau jus.
11. Daun kucai – goreng bersama tauge dengan tauhu dan tempe.
12. Air soya dan produk soya seperti tauhu, taufufa, tempe.
13. Air horlicks
14. Susu, produk tenusu dan pil kalsium (ibu menyusu akan menyalurkan kalsiumnya pd anak yang disusuinya. Ini akan menyebabkan ibu kurang kalsium. - Kalau taknak tulang reput cepat n gigi goyang berderai cepat, mknlah kalsium ya!)
15. Teh hijau jepun.
16. Makanan mengandung yis seperti roti, donut, tapai pulut dan sebagainya.
17. Bawang putih mengandungi banyak sulfur yang bagus untuk sendi dan membantu penghasilan susu.
18. Kacang merah : rebus kacang merah tanpa gula. Minum air dan kacangnye sekali.


Ni la gamba medela swing maxi tu....leh jadi double pump...mana la xtergoda kan...minggu lepas dah survey harga masa baby fair kat stadium melawati...murah harga diowg tapi sempena baby fair jer...adoii...nk beli time tuh,,tapi mcm awal sgt je rasanya..xpe lah...bio je lah..tggu dah 8 bulan sok,,baru beli..

Sekian......


Monday, April 15, 2013

Berita gembira

Assalamualaikum. Syukur alhamdulillah masih ingat lg password blog nih..kuikuikuikui....

Nak cerita sket masa mula2 tahu positif mengandung. Ya Allah. time tu akan saya ingat sampai bila2..indahnye saat dan ketika itu. cuma xberapa nk indah sebab suami tiada di sisi...

Masa tu kami laki bini blk kg...blk ipoh on friday,then ahad aku sowg je blk kl coz suami cuti semggu and dia nk dok kg nk tlg kat kedai bapak sedaranya.... so kat kg tu pon,,mak mentua aku pon tanya lah,,lom ade rezki lagi ke,aku pon ngan konfiden nya,ckp la,lom ade lagi mak...kehkehkehkehkeh....(xtahu pon sebenornye da ada baby lam pewut time tuh)....

So hari ahad tu aku pon blk sengsowg ke kl,naek ets smpi kl sentral,,and kebetulan hr tu period mmg da lambat tau..lamat dlm 2 mggu....aku dah ckp dah kat laki aku,,blk nk terus test..die ckp jgn..jgn dulu...sbb kang kalo negatif die yg jd mangsa keadaan..mangsa drama swasta aku...ehhehheheheheheheheh.....so aku pon blk la naek tren ngan muka yg masam sbb suami xbg beli dulu pregnancy test tuh...perjalanan dua jam dr ipoh ke kl rasa mcm hape ntah..korang leh x bayangkan perasaan aku,,dah la period lambat 2 mggu,,nk beli upt test suami xbg lak kan...pastu dan2 lak diana danieele bunting pelamin, fasha sandha bunting pelamin, kwn aku yg kawen saing2 aku pon da peknen....hadoiiiii....

So sesampai nye kt kls entral,,nk g tandas jap la...kua je tandas,,eh ada guardian lah...masuk guardian beli krim pelembap sbb dah habes,,on da way nk byr tuh kaki ni dan2 je g amek upt test...lantak la,,byr jer....xyah bg tau suami..time tu da nekad dah,,kalo negatif,,,diam2 je..xnak sedih2 dah...

blk umah sampai mlm...esok pg nye baru test....bedebar2 kauuuuu.....

jeng2,,akhirnya positif..Ya Allah,,syukur ke hadrat illahi..akhirnya dpt gak anugerah pemberian mu Ya Allah....time tu terus menitik air mata....

terus kol suami pg2 tuh,,,yang laki aku ni lak,,kol xangkat,,kite punya la semangat + terharu + sedih + gembira nk bg tahu die,,dia xangkat fon lak...so aku kol adik ipar aku,,,,suh die pass hp kat laki aku,,,n lg sekali laki aku ngah tidur,,adik ipar aku pon pegang kan lah hanpon kat telinga laki aku..dahsyat kan laki aku......

ak pon ckp la.....

Bini : bang,,ayg ngandung.....
Laki : yeke...nnti abg blk kite bincang!! (mamai2)
Bini : nk bincang ape nyer????mcm kite ni lom kawen je awak ingat kan!!!!

selang berapa jam kemudian..lepas mamai en suami hilang.....

aku kol dia lagi...

Bini : bang,ayg ngandung nih...abg ni cam xsuke jer...
Laki : awak g beli jugak kan test tuh..
Bini : bang,ni namanye naluri keibuan...hehehehehehe..abg ni cam xsuke jer..
Laki : bkn xsuke,,xtahu nk ckp ape...(laki aku terkejut lg nih)



Ha,,,yg sebenornye,,2 kat atas tu,,negatif....tu yg laki aku xbg test awal2 tuh...tapi due yg kat bwh tu positif..yg pic ketiga tuh,,masa kandungan 6 mggu...pegi jumpa doktor,,doktor ckp tggu lg semggu test blk...so mggu depannya aku pon test lah blk,,and syukur alhamdulillah,,maseh positif...and warna nye pon makin pekat....


Sekian......