Tuesday, December 17, 2013

Sambungan pengalaman bersalin

Salam. Entri yang aku buat semalam tu entri nak cepat.so hari ni aku nak cita sket...masa kandungan ak 6 bulan, aku gi lah wat scan kat klinik kat area taman melawati. betol2 kat seberang jalan yg ada giant hulu klang tu.g la kami laki bini scan. eksaited ok sbb doktor ckp 100% mmg nampak baby girl. opkos la aku yg paling hepi sbb baju gegirl semo cantek2 compare to boy kan.

dah tu, masa aku kena transfer ke hkl tu, ala yg siap kena naik ambulans dr KKIA tu, tup2 doktor sana scan, baby boy lak. xke aku macam nk pengsan kat situ. baju bnyk beli warna pink, siap beli gown la, sarung tangan n kaki bnyk yg pink. haihhhh. pas je scan doktor suh aku tuko uniform spital, nak kena masuk wad dulu nk pantau tekanan darah sebab tekanan darah. padahal tekanan darah da turun. aku pon pas tuko baju bg tau kat laki aku doktor habo kita nak dapat anak laki. dia pon tekesima.hahhahahahahahah......

so petang 30 Sept tu pon aku masuk wad. lawak betol.tekanan darah tinggi. doktor ckp sebab aku stress ke hapa? stress apanya doktor, saya dah last day keje dah. saya ngah bergembira ni. tp aku tahu punca apa darah aku leh naik. sebab dua hari sebelumnya, bapak mertua aku ade dtg rawang, sebab diorg nk g haji, and dua hari tu gak lah segala macam benda aku mentekedarah. mau xnaik tekanan darah aku kan. mula2 aku bantai makan nasik ganja. ala nasik ganja yg baru2 nimasuk paper katanya ada taik lam peti ais kedai diorg.kihkihkihkih.pastu aku mkn lak cendol kat tengah2 panas kat wbh pencawang lektrik...tengah hr buta mkn cendol ngan rojak mamak. malam tu lak bantai mkn benjo 3 ketol.nikmatnya.

Esok check up terus tekanan darah naik n naek lah ambulans....laki den ngekor belakang naek keta.

dah sampai spital bersalin tu, malu okeh nk turun dr ambulan tu,da la ramai owg time tu.semo tecengang tengok aku,ngatkan tengah saket nk bersalin kan. xcukup ngan malu turun ambulan yg semo owg kat kaki lima pandang aku tu, diowg suh aku naek wheelchair lak,lagi betambah2 malu aku.laki aku time ni tgh carik paking. diowg pon tolak aku masuk kat bilik bwh tu dulu. kena cek segala mcm dulu sebelom bwk naik wad.

cerita bersalin kan aku dah cerita kat entri yg lepas kan, so kali ni ak nk cerita lepas aku bersalin. dalam seminggu lebih mcm tu. nurse KKIA dtg rumah nk cek anak ngan aku. cek anak semo ok.kuning xder. cek aku lak,diorg cek kat tempat jahitan tu mcm ade lubang sket.aku dah ckp da kat diorg ada darah keluar. so diorg wat aku surat refer kat klinik kesihatan. so berulang alik la aku selama 2 hr ke klinik kesihatan cuci luka jahitan.sebab kat tempat jahitan asik keluar darah. bangun sket keluar darah, duduk pon kelua darah.kena baring je baru darah xkelua. sampai la hr kedua, darah yg kelua makin bnyk.ak g cek kat klinik satu malaysia. n nurse kat situ tanya doktor ada cek x.aku ckp x.cuma nurse je yg cuci luka aku.so diorg pelik sbb kes aku doktor xcek pon. so diorg wat surat tok esoknye soh doktor cek aku. pastu aku tanya,kalo mlm ni darah masih keluar,boleh x saya pegi hospital and diorg ckp boleh.

so mlm tu pas laki aku blk,laki aku soh pegi spital. aku pon pegi la spital. x expect langsung pon kena masuk wad. ak bajet diorg cuma nk bersihkan luka aku je.mcm nurse tu salu wat. tapi last2 kena admit ward.haihhhhhhh.bermula la episod yg lg azab dr bersalin.

hari pertama masuk, semua doktor cek aku,tekan2 kat tempat jahitan tuh,tekan je darah kelua,doktor datang doktor tekan.dr pg sampai mlm semua doktor yg dtg berlainan.time ni aku da xpakai seluar dalam biasa dah.aku pakai seluar dalam pakai buang.sbb xlarat nk basuh,darah yg kelua darah pekat.mcm darah beku. so lepas doktor2 tu besidang kat depan aku,sepatah haram pon aku xphm diorg ckp apa,yg aku paham diorg ckp nk bukak 4 cm dulu nk buang darah beku. so esoknya diorg bukak la 4 cm, saket gile, walaupon da bius 2 kali kat punggung. bile da bukak 4cm, doktor tu siap tangkap gambo whatsapp kat doktor specialist,diowg bincang ape ntah,last2 doktor tu bg tahu aku,kena bukak semua,sbb darah beku bnyk...gile lahhhhh............

so tenganga la perot aku..tenganga dalam masa 4 hari.sbb nk bg darah beku tu kua sendiri. aku masa hr ke 4 tu siap ckp lg,leh xsedut je darah beku bg habes,dokto tu gelak je,xboleh la puan,sbb bahaya dekat ngan rahim. So hari kelima tu, baru la darah betol2 kering, and diorg nk jahit balik.so kena la kau puasa sbb nk masuk bilik bedah balik.doktor nk bukak blk lapisan kedua nk tgk kalo ade lg darah beku sbblapisan pertama dah licin da xde darah beku..azab nye lah..tiap2 hari cuci,menanges2 aku ngan doktor.doktor ok yg cuci.nurse xleh cuci.special kes katanya. menanges2 pegang tangan doktor suh benti jap.bile tingat balik,rasa nyilu je perot.haih..so sambung blk. ak pon puasa la dr kol 4 pg sampai la 8 mlm.still xmasuk bilik bedah lg.katanya bilik bedah full.diorang utamakan kes yg nak bersalin.helloooo ak lapa gile..last2 doktor jumpa ak mintak maaf bagai la,soh aku mkn dulu n start puasa blk kol 10 mlm..esok pg nye baru nk buat..weiii dojtor ko jumpa aku kol 8 mlm,soh aku mkn.mana ada mknn.ak pon kol la laki aku.sian aku time ni.nak jaga anak kat umah,nak jaga aku kat spital.aku tgk laki aku pon aku sedih.tak terurus dia time tu...

so esok nye lam pukul 10 pg diorg suh ak siap2 bukak pakaian dalam semua nk tolak aku masuk bilik bedah tok kali kedua.seramnya lah.......

Alhamdulillah pas sejam semua setel. sblm masuk bilik bedah sempat bg tahu laki aku mintak maap semua la...hihihihihi...so pas diorg transfer aku ke wad, doktor tu ckp kali ni diorg jahit, sebelum ni diorg xjahit, diorg just tampal je.pesen sekarang mcm ni.kalo czer je,diorg akan tampal jer.skrg ni diorg jahit.kena la 10 jahitan. lg 2 mggu diorg suh aku pegi klinik kesihatan tok bukak benang. syukur alhamdulillah. semua selamat. pas 2 hr jahit tuh,baru boleh kua wad. legaaaa gile bila dpt tgk anak depan mata. ye laaa kan..tido kat wad kiri kanan depan belakang semo pegang anak. yg aku diorg siap tanya, mana anak puan,ada yg ingat aku keguguran la.

Ni la dia buah hati ibu ngan babah. ai lebiu sayang. saket2 ibu nk lahirkan adam. semoga adam jd anak yg soleh ye sayang.


2 comments:

niaharaf said...

terkesima jugak la klo dh bli pink yg klar lelaki..haha. tp yg penting dh sekamat semua,..congratulation :)

Cik Puan Fairul said...

tu lah....dalam kepala otak,,mula lah pikir dah bnyk membazir duet sbb beli baju bnyk pink..haih..nak wat cemana..