Wednesday, December 16, 2015

Petua Anak Demam Panas

Assalamualaikum. Ye. Kenangan pahit buat yang bergelar ibu dan ayah. Kenangan pahit bagi aku dan suami tak lain tak bukan masa adam kena demam panas sampai kena sawan tarik. Allhuakbar. time tu jangan di kenang la..kita sebagai ibu xmampu nak buat apa2 hanya mampu berdoa agar Allah kuatkan anak aku,kuatkan la anak aku tu.Ibu sanggup ganti tempat adam, xsanggup tengok anak yang kita sayang depan mata kita kena sawan tarik...sedih ya amat. itulah ujian terbesar setakat ini buat kami.

Sesungguhnya aku xdapat nak bayangkan ibu bapa yang kehilangan anak mereka. Allahuakbar. besar nya ujian Allah terhadap mereka. dan sebesar2 ujian itu, Allah berikan kepada orang yang mampu menghadapinya....Ada hikmah disebalikNya...insyallah...

Rasa terpanggil pulak untuk share kan petua anak demam panas yang aku jumpa dekat news feed facebook aku.. baca and simpan lah di kepala yer ibu2 sekalian. kita ikhtiar sehabes yang boleh dan kita tawakkal kepada Allah dalam masa yang sama.....






Satu lagi info aku dapat dari doktor yang merawat adam masa kena admit ward, kalau anak kena sawan tarik, jangan masuk kan apa2 pon benda dlm mulot...sebab benda ni akan menghalang anak kita untuk mengeluarkan lendir...lendir ni la yang akan menghalang di tekak dan x dpt dikeluarkan kalau kita taruk benda lam mulut masa anak kena sawan tarik tu. so ingat yer, jangan masuk kan sebarang benda and masa anak kena sawan tarik tu, korang mengiring kan badan anak korang tu..xkesah la belah kanan or kiri..just mengiring kan aje sampai sawan dia reda and lepas tu baru cepat2 bwk ke hospital..bukan klinik yer..hospital....aku bwk kat kecemasan nun ok...

1 comments:

batrisya kaisara said...

x betul ni. nk suhu turun cepat mandikan anak ngn air sejuk. air biasa saja. bg dia rendam lama sikit smp suhu normal pastu baru lap.