Monday, March 24, 2014

Cara buat puree bayi 6 bulan ke atas

Salam....Ni entri banyak gambar okay..Jom baca!!

 Ingat!!Beli apple GALA.Sangat manis. Mula2 aku beli apple ni kat Giant. Sebijik Rm2.90. Tapi last week ak g Jusco Sunway, Eh murah pulak. Rm2.19 je sebijik.. Ak beli 3 bijik tok seminggu nyer puree. Puree ni aku salu bagi timepetang je. Tengah hari makan bubur nasi.


 Buh air sekt je tau. xnak khasiat apple tu ilang.


 Pastu blender sampai halus. Tok puree ni aku xtapis pon tapi kalo aku wat bubur nasik,after blender aku tapis lagi...

 After puree da sejuk beku, salu aku kua kan and masuk lam beg plastik. Sebab bekas terhad...ngehngehngeh...ni ha,sebelum aku wat puree apple ni, aku da kuokan siap2 da puree carrot ni..

Kua kan dulu puree yg da sejuk beku, then masuk kan puree yang korang baru buat tu..


Ni pulak tok makan tengah hari. Skang ni kalo waktu keje, pagi2 lagi kau da masak bubur adam. Salu buh brokoli,kentang and ikan bilis je. Ikan bilis ni aku da buang da itam2 dia tu and kadang2 buang tulang dia tu. kadang2 ada gak telepas pandang kat part tulang tu,tu pasal pas blender bubur, aku tapis lagi...




Haaa, nampak x,yang xlepas tu semo tulang2 ikan bilis tu...


Meh tengok gambo assistant merangkap tukang mengamuk..da pandai mengamuk da skang ni....


Gambo anak sendiri mesti beso...hahahahahahahahahahahha


Anak aku lg 2 minggu baru masuk 6 bulan. Tapi mana leh lawan ckp mak aku, ko tu dulu 4bulan aku da bg mkn...tu yg aku wat gak mknn ni..tp kena tapis la kan nk make sure betul2 halus....

0 comments: