Tuesday, September 15, 2015

Play Doh activity with Tuan Adam!

Previous post pasal bulan Play Doh di One Utama tu, boleh click HERE for more info, anyone yang interested to come, boleh la drop by at One Utama this 26th Sept okay.

So untuk tuan belog dan anak nya pon x ketinggalan nak main play doh ni.. we both try to make sculture that represents Malaysia. Macam biasa lah bab2 pikir ni ibu adam lah yang eksaited. Idea xnak kalah, nak buat bendera Malaysia lah, nak buat nasi lemak lah, nak buat satay la, nak buat bunga raya la.....

So after minutes, hours trying to figure out how to make it to 3d forms. Ibu ngan adam pon akhirnya buat keputusan kitorang buat bendera malaysia dengan bunga raya...

Jom tengok gambar. mohon ibu-ibu yang kretip tu,jangan gelak kan ibu adam yer..hahahahahaha.....


Ni sesi pagi ni..ada dua sesi okeh kalo main ngan adam..poning ibu kau adam oii...ibu buat contoh then ajar adam golek2 buat petals and leave.

ajar lagi buat bulat2 to make the petals....berjam2 ibu mengajar..pasal tu kena buat dua sesi..hahahahahaha

ni merajuk pulak...dah buat ball...tapi nak bio aje ball tu..mana boleh adam...hancur la plan ibu nak buat bunga raya...

Again sambung sesi malam pulak...hahhahahahahah....kali ni ibu da dpt idea kretip nak buat pasu bunga sekali...hahahahhahaha

okeh adam...mula lagi sekali dengan buat ball...berjam2 nak oiii nak suh ko buat 5 ball tecik2..

Akhirnya mata pon da ngantok,ibu ko da x koser nak ngajo lagi dah adam...bior ibu aje yang setelkan...miahahahhahahaha...

Hasilnya dapat lah bendera malaysia dengan bunga kebangsaan bunga raya.mahaplah guna jalur ijau tu..ibu adam xde play doh warna putih...kehkehkehkeh




Letih memang letih okeh nak ajar adam buat bentuk2 dari play doh ni...Tapi aku dapat satu pengalaman yang seronok coz dpt spent time dengan adam, adam pon belajar banyak bentuk,bentuk bulat, bentuk segi tiga, empat segi...belajar dari buku kadang2 agak boring jugak kan so dengan play doh ni aku perati adam tu dia dah kenal dah bentuk2...tengok bendera pon dia boleh cakap merdeka...ibu pon apa lagi,mula lah bangga anak dia kenal bendera...


8 comments:

Normi Nieza said...

kreatif..:)

cikpuanfairul said...

boleh la dok melayan anak je ni..hehehe

Siti fironika said...

smart..kreatif dan inovatif

Siti fironika said...

smart..kreatif dan inovatif

Mizz Aiza said...

kreatifnya..

Suhaila Su AnNajah said...

wow...semangat keMalaysiaan! dan sangat cantik!

nak buat palydough sendiri tak lepas2 lagi.

She_d@ said...

cantiknya bunga raya yang sis buat... so kreatif...

Cik Puan Fairul said...

terima kasih semua...salam kenal dari cikpuanfairul