Friday, May 23, 2014

Hari Ke 4 ber DA (diet atkin)

Haaaa, baru hari ke 4, dah kecoh...hahahhahaha..so tok phase 1, ada lg 16 hari..beratabahlah...dah 4 hari x makan nasi..makan sayur je....kuatkan la semangat aku ni...aku xnak kurus pon,aku just nk dpt balik berat bdan sebelum ngandung....aci la kan..berat aku dulu sebelum ngandung 60kg...masa sebelum bersalin tu,aku timbang 80 kg ok..naik 20 kg..skang ni berat 70 kg...so ada lg 10 kg kena turun..haih....10kg je pong kan...haippp,,,jgn pandang mudah ok..mudah la kalo orang yg suka senam..
So kat bawah ni aku list kan menu tok Phase 1 Diet Atkins tok rujukan aku dan sesiapa yang berminat nk berdiet atkins..jom korang..bukan untuk kurus tapi untuk sihat tubuh badan...nk bg ringan badan...

Ada 4 Fasa Atkins :
Fasa 1 : Induction (Induksi/Pengenalan)
Fasa 2 : Ongoing Weight Loss
Fasa 3 : Pre-Maintenance
Fasa 4 : Lifetime Maintenance


INDUCTION - Phase 1

Fasa ini berlangsung selama dua minggu, pada akhir yang anda boleh mendapatkan hasil yang signifikan. Hal lain adalah bahawa, dalam rancangan diet anda boleh mula pada salah satu fasa. Namun disarankan untuk memulakan dengan induksi. Apabila anda memotong kembali pada karbohidrat anda secara signifikan dalam fasa ini, anda akan melompat memulakan program penurunan berat badan anda. Pada tahap ini, hanya 20 gram karbohidrat yang dibenarkan dan oleh itu berat badan anda adalah signifikan.

Apabila anda secara drastik mengurangkan karbohidrat tubuh anda bergeser ke gigi tinggi dan mula membakar lemak. Hal ini memerlukan waktu sekitar 48 jam untuk berlaku dan anda mungkin merasa lapar dan jengkel untuk tiga-empat hari pertama. Tapi jangan bimbang, akan selepas mula lemak anda mendapatkan ditukar menjadi bahan bakar, anda akan merasa segar bugar. Induksi akan memperkuatkan sistem kekebalan tubuh anda dan juga meningkatkan kesihatan kita jangka panjang.
Induction ialah peringkat terpenting sekali dalam Atkins Diet kerana ia adalah tapak permulaan kepada corak pemakanan yang berbeza daripada apa yang pernah anda lalui selama ini. Induction sebaik-baiknya dilakukan selama 2 minggu (paling kurang) dan boleh diteruskan selama 6 bulan sehingga 2 tahun, mengikut keadaan kesihatan dan berat badan anda. Yang pasti, lagi berat badan anda atau lagi susah untuk anda menghilangkan berat badan (atau kedua-duanya sekali), lagi lama anda patut berada pada tahap Induction.


You may choose to stay in Induction if . . .
• You still have more than 30 pounds to lose. You should stay in Induction for now if . .
• You still have a large amount of weight to lose.
• You’re still struggling with carb cravings
• You’ve not been fully compliant with Induction.
• You still have elevated blood sugar or blood pressure levels.
• Your weight loss is slow and you aren’t physically active.TERUSKAN INDUCTION...!

ni aku kopipes dr blog bicikut...

So,bapa kilo aku dah turun?????xtahu!!!sebab kat umah xde penimbang...kahkahkahkahkahkah....nnti la aku kira bapa inci perot aku..ehheheheheheheh....

6 comments:

Cik Itah@RRP said...

salam. ooo..on diet eh? :))

khairul@kechik said...

fuh diet tanpa nasi ni susah sikit.heheh

Cik Puan Fairul said...

to cik itah - salam kenal cik itah..ha ah..on diet..da berat bebeno da ni..

Cik Puan Fairul said...

to khairul@kechik - salam kenal khairul..memang susah pon....xtau la leh tahan ke idok...da menggigil xdapat nasik..dasar kampung..hehehhehehehehe

Cikna said...

Cikna pun berniat nk try DA tapi slow2 dulu.....;-)

Cik Puan Fairul said...

salam kenal cikna...ha ah,kena try slow2 dulu..kalo kita mengejut try,takot xkuat semangat..yelakan,da bertahun2 mkn nasik,tiba2 kena stop lak tok fasa pertama ni...memang mencabar giler...