Friday, July 11, 2014

Sahur dengan ayam goreng

Assalamualaikum semua pembaca yang budiman...hehehehhhe...haip xreti okeh nak wat ayat cam sopan2.

Okeh meh nak tayang ayam goreng simple dari aku...aku wat lam kul 10 mlm gitu perap then nak sahur baru goreng...dua ketul je pon.laki seketol,bini seketol...kihkihkihkih..jadi la wat cukup syarat...


Bahan-bahan
1. Ayam*
2. Halia dan kunyit idop*
3. Bwg besar dan bwg putih*
4. Kicap dan madu

Yang bertanda *,korang blender kan..aku gigih tumbuk sebab mala snak kuo kan blender...

Cara-cara
1. Ayam tu xkesah la korang nak potong mcm mana,dah bersihkan semo,korang perap ayam tu ngan bahan yang blender tu.
2. Pastu campurkan kicap ngan madu. Perap la bapa lama korang nak.
3. Pastu goreng..sedap okeh..memang terasa manis2 madu and halia...aii loike...






nampak x lebihan minyak yang diserap oleh tuala Scott tu. Korang xpayah tekap pon. aku just golek kan je pon da leh serap minyak. salu kan kita kena tekap2 kan sndr...dasar villagepeople..hahahhahahahah


TAPI ingatttttttttttt. Minyak yang berlebihan yang melekat dekat ayam tu,korang alas kan dengan tuala Scott. Tuala Scott ni bagus okeh untuk menyerap minyak. Ala standard la kan,dulu belom tau pasal tuala scott ni korang semo guna tisu gulung tu je kan...jangan malu nak ngaku okeh..kita sama dan serupa.. dasar #villagepeople....kuikuikui

So dengan Tuala Scott® Calorie Light premium ni,minyak tu semo boleh diserap dengan sungguh efisien sekali...hahahahahahah....bye bye minyak...leh la kita melantok ayam goreng bebanyak...

Meh baca sedikit sebanyak info pasal Tuala Scott® Calorie Light ni.



Menjamu selera adalah kegemaran rakyat Malaysia. Alangkah bagusnya jika dapat menikmati sajian yang kurang berkalori! Tuala Scott® Calorie Light premium baru direka khas untuk penyerapan minyak yang tiada tandingan, untuk menangani kerisauan utama rakyat Malaysia – pengambilan kalori yang berlebihan. Produk ini dapat menyerap minyak dengan mudah dan berkesan, terutamanya lebihan minyak dari permukaan makanan, supaya kita boleh menikmati juadah enak dengan kurang kalori sehingga 25%*!


Kebanyakan rakyat Malaysia mengambil kalori harian berlebihan – Fakta dari Pertubuhan Makanan dan Pertanian Bangsa-bangsa Bersatu menyatakan purata rakyat Malaysia mengambil lebih dari 2,900 kcal sehari**, jauh melebihi jumlah yang disyorkan iaitu 2000 kalori sehari untuk lelaki dewasa dan 1500 untuk wanita dewasa.


“Malaysia adalah syurga makanan dan tidak hairanlah rakyat Malaysia gemar meluangkan banyak masa menikmati kelazatan makanan. Namun begitu, kita semua tahu banyak makanan kegemaran kita kurang menyihatkan disebabkan penggunaan minyak yang berlebihan semasa penyediaan. Contohnya jika ayam goreng yang enak dihidangkan memang sukar untul menolak!” kata Cik Soo Woon Yee, Pengarah Pemasaran, Kimberly-Clark Malaysia.


“Sebagai jenama barangan harian yang lama dipercayai rakyat Malaysia, Scott® berbangga kerana telah mengambil langkah untuk membantu rakyat Malaysia menjaga keluarga mereka dengan cara yang mudah dan berkesan dengan Scott® Calorie Light. Tuala dapur baru ini adalah satu-satunya tuala dapur yang direka khas untuk penyerapan minyak terbaik untuk menangani cabaran terbesar dalam dapur rakyat Malaysia. Ia bukan saja menyerap minyak secara berkesan pada permukaan dapur yang melekit tetapi juga dari makanan, oleh itu pengguna boleh menikmati makanan lazat yang kurang kalori dengan cara yang mudah.”

Tuala Scott® Calorie Light diuji oleh sebuah badan bebas, dan terbukti mengurangkan pengambilan kalori daripada lemak sebanyak purata 25%* hanya dengan menggunakan 3 helai tuala Scott® Calorie Light untuk menyerap lebihan minyak dari makanan seperti ayam goreng sebelum ianya dihidangkan. Ia diperbuat dengan teknologi Fiber-Tech terkini dan 100% serat asli, lebih tebal untuk membantu penyerapan minyak terbaik. Tuala ini juga disenduh dengan ekstrak teh hijau, satu ramuan yang lama dikenali dan digunakan untuk pengurangan lemak.

Aaaaa, nampak tu,gajah biru kiut tu sedut minyak tu...ni sangatla betulokeh..eh silap..kang korang ingat ada gajah lak yang sedut..maksud aku tuala scott ni memangbetol2 menyerap minyak..eh aii tau laaa,,aaii sebelum ini pengguna tegar tisu tandas tok tos kan minyak okeh...








Harga aku tuliskan siap2 tok kroang yer...

RM6.20 pek 2 gulung
RM14.90pek 6 gulung (Semenanjung Malaysia) 

RM6.80 pek2 gulung 
RM16.40 pek 6 gulung (Sabah dan Sarawak) 

4 comments:

HARITH SYAHMI said...

ooo baru tau ada tisu khas utk serap minyak . hehehe

Iola said...

sedapnya kak......nak cuba nak cuba ! hee..by the way..baru tahu ada tisu scott calorie tu..hee selalu beli yang biasa sahaja

Cik Puan Fairul said...

harith syahmi - ha ah...tisu ni tebal sket....

Cik Puan Fairul said...

iola - ala,aym goreng bodo2 je ni tok sahur...heehehhehehehehe.....