Wednesday, June 11, 2014

Alhamdulillah Ramadhan Kembali Lagi

Alhamudlillah, bulan Ramadhan semakin menghampiri. Syukur dapat jugak saya merasa Ramadhan untuk tahun ini...Tahun pertam okeh saya sambut bertiga..tahun lepas sambut berdua (pengantin baru)..tahun ni suda ado Adam....persiapan baju raya,setakat ni baju adam da complete.tinggal nak beli baju melayu je nnti..tu beli last minit pon boleh...

tapi hari ni bukan pasal persiapan raya aku nak kongsi kan..aku nak kongsikan amalan amalan sunat yang boleh dilakukan kitika bulan ramadhan..jom tengok jom..bulan ramadhan la bulan kita nak kumpul pahala yer sayang2 semua....sebelum tu, meh tengok balik doa puasa..maklumlah sebulan sekali dalam setahun kan..

Niat Puasa

Doa berbuka puasa

Doa selepas berbuka puasa


1. Khatam Al Quran - Bulan ramadhan adalah bulan pertama kalinya Al Quran ditunkan...moh le kita baca quran...satu hari satu juzuk....30 hari 30 juzuk...cunnnn....ckp memang senang ye dak..nak buatnya...wallahualam..xpe2,,kita pasang niat dulu yer...

2. Solat terawih - Yang ni mesti ramai yang buatkan..tapi tahun ni aku xleh nak solat terawih dah kat surau..yelah kan,dah ada anak kecik cana pulak....alaaaa rindunyaaaa nk g solat terawih...

3. Segera berbuka puasa - Jangan melambatkan waktu untuk berbuka yer..itu sudah jatuh kepada dosa....

5. Amalan bersedekah - Dari Ibnu Abbas radhiAllahu ‘anhu katanya: “Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam adalah seorang yang paling dermawan, dan sifat dermawannya itu lebih menonjol pada bulan Ramadhan yakni ketika ditemui Jibril. Biasanya Jibril menemuinya pada setiap malam bulan Ramadhan, dibawanya mempelajari al-Quran. Maka Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam lebih murah hati melakukan kebaikan dari angin yang bertiup.” (HR Bukhari)

6. Banyak berdoa - Banyakkan berdoa ketika sedang berpuasa dan lebihkan berdoa ketika hendak berbuka...Doakan kesejahteraan diri,keluarga dan saudara mara kita..Insyallah...

7. Umrah - Melakukan umrah ketikan ramadhan bersamaan dengan pahala menunaikan haji..kalau ada rezeki lebih apa salahnya kan...indah sungguh kalau dapat puasa di sana...

ini je la amalan yang saya kongsikan buat masa ni...jom amalkan yer...korang amalkan saya dapat pahala..kalo korang kongsikan info ni,and pembaca korang amalkan,korang pulak dapat pahala...jom kita sampai2 kan ilmu berharga ni.....




Bloglist sahabat blogger anjuran HASRUL HASSAN... jom join..senang jer..just buat post yang berkaitan bulan Ramadhan..nak tau lebih detail lagi, klik SINI

2 comments:

Yana Ujang said...

kejap je kan nk pose dah...

salam kenal juga :)

Cik Puan Fairul said...

ha ah...kejam sgt masa skang ni....pejam celik pejam celik je esok da nak raya..hehehehe..salam kenal yana