Thursday, September 4, 2014

Hati gundah gulana bila anak tak sihat

Mahapkan la tuan belog ni..lama nau nak hapdet post baru...well..kali ni nak bg alasan adam saket...dah nama pon melayu kan...senantiasa dengan alasan nya tersendiri..hehhehehehehe

Adam skang ni kalo malam je asek batok.pulak tu batok sampai muntah2....riso aku di buatnya..semalam aku da g klinik da..doktor bg ubat tok cair kan kahak..mintak2 la anak kesayangan ibu tu cepat sembuh..ibu risau tau sayang...

Sekarang ni otak kepala aku banyak benda nak fikir.....nnti aku bg tau yer amender aku pikir kan tu..malas nak cakap sekarang...benda baru dalam stage mengolah idea....dan juga mengolah duet lam bank..kihkihkihkih....


11 comments:

Abie Shidah Ad said...

Salam perkenalan sis. Dah sihat ke anak tu? Sekarang nie musim sakit lah sis. Anak i yg bongsu nie pon ngah sakit. Mula2 mcm nak demam tapi terbantut. Lepastu dtg batuk selsema dia pulak. Nie batuk selsema dia dah nak ok, demam dtg balik. Cuaca tak bagus. Bila dah panas, ya ampun.... panas sgt2. Kita yg tua nie pon mengeluh panas kan. Nanti free2 tu jenguk2 lah blog i k.. w'salam.

UmmiAbi said...

Assalam. Baru terjah sini... Btw syafakallah Adam Danish..Encem anak awk..hhe Moga sihat2 selalu...
Nukilan UmmiAbi

ctfand said...

salam kenal..singgah dari FB Kelab Blogger abg ben. Anak saya Hani baru seminggu lepas kena sakit yang sama. dada berbunyi2 dengan kahak.. alhamdulillah, 3 hari je demam..kalau lebih kena ambik darah.

nak kongsi tips anak batuk berkahak sampai muntah2 ni, wapkan bilik mandi dengan wap air panas (shower) dan bawak anak masuk..insyaAllah cair kahak dia..hingus akan meleleh keluar. Batuk dan muntah tu sebenarnya elok juga, sebab kahak akan keluar sekali...

panjang lebar pula..he he

Cik Puan Fairul said...

salam kenal abie..lom sehat lg la dear..ni baru je blk dr klinik.dok ckp kalo 3 hari xok lg,kena dtg amek darah..haih seram dengo..takot denggi.

Cik Puan Fairul said...

tengs umi..salam kenal dr saya

Cik Puan Fairul said...

ctfand..tengs dear for the info...nnti kita wat...xpe..bio panjang lebar...lagi saya suka baca..hehhehehehehe

Syima Syaz said...

Siannya batuk sampai muntah.. sama lah anak saya pun kalau batuk mesti muntah tapi lepas tu ok swbab dia muntah kahak... tapi dia jarang la batuk.

Well, saya tau apa awak pikir..hehehe... sama lah saya.salam kenal ye...

Cik Puan Fairul said...

tu lah syima....skang da ok sket..ha ah.bile dia batok kua kahak tu,dia mcm lega lepas tu..hehehhehe...

Abie Shidah Ad said...

Salam sis. Bila org ckp pasal demam denggi nie, berdegup kuat jantung i. Takot. But alhamdulillah, kat umah mmg i jaga betol bab2 air bertakung nie suma. Yerlah sbb ader anak2 kat umah kan. Mudah2an Adam cepat sembuh yer sis. Anak bongsu i pon nampaknyer dah towards recovery mode. Hehehe. Nie skadar nak share kalau anak ader batuk or selsema, sapu Vicks kat tapak kaki anak masa nak tido sambil urut2 bahagian tapak toes dia. Lepas tu pakaikan dia socks. In Sha Allah sis, dia akan rasa better. I tiap2 mlm nak tido, i buat cam tu pd anak yg bongsu nie walaupun time dia tak sakit. Hehehehe yg lagi 2 tu dah besar, drg buat sendiri jer. Hehehehh. Karang kita nak sapu, drg kata geli hehehehe.

Cik Puan Fairul said...

salam kak....eh akak lah kan..da anak 3..hehhehehe...tu la kak..saya pon sampai adam da 11 bulan ni,tiap kali tuko pampers je mesti sapu minyak vicks kat tapak kaki dia ngan pinggang dia..skang mcm da ok sket da....tp ubat cair kahak tu still bg sampai betol2 ok..bg pon time mlm je..sbb time mlm je pon adam batok...time siang sehat walafiat....

Miela Asmila said...

Alhamdulillah, anak mila dari kecil sampai 7 tahun belum pernah sakit teruk, deman selesema biasa tu adalah.. cuma kurus sebab xsusah makan..dia takut nak makan sebab abah nya besar huhu..
jika anak sakit nak buat kerjapun tak selesa sebab fikiran ingat dia je, risau kat dia je, malam malampun tak cukup tidur duk jaga dia..last last bila Haziqsembuh mila pula yang deman sebab xcukup rehat...